Skoči na vsebino

Pravilno vzdržujete svojo posteljnino?

Tudi visokokakovostna posteljnina lahko izgubi svojo mehkobo ob napačnem pranju in vzdrževanju posteljnine. Če vaša posteljnina z vsakim pranjem počasi izgublja barvo in mehkobo, vam ponujamo nekaj nasvetov, da bo obdržala svoje materiale tako mehke, kot ob nakupu. Pomembno je, da vedno pregledate znake na etiketi, ki narekujejo pravilno pranje in vzdrževanje posteljnine.

Pred prvo uporabo je potrebno izdelke oprati, pri tem in vseh nadaljnjih pranjih svetujemo, da se izogibate belilnih sredstev in uporabljate prašek za barvasto perilo. Tako bo barvasta tkanina ohranila svojo barvitost. Pisano posteljnino je prav tako priporočljivo prati na nižjih temperaturah. Pred tem pa je pomembno, da posteljnino obrnemo na notranjo stran in jo z zadrgo ali gumbi zapremo, tako vzglavnik kot odejo, saj tako preprečimo mokro trenje pri postopku pranja. Perite pri nižjih obratih centrifuge in uporabite minimalne količine mehčalnih sredstev, saj bodo ta vrnila bombažnim vlaknom maščobo.

Sušenje je za vzdrževanje boljše na prostem, če se izogibamo sončnim žarkom. Sončni žarki namreč barve obledijo in odvzemajo barvitost.

Likanje je priporočljivo na največ 150° C, saj bomo tako uničili ostanke pralnega praška in bakterij,  ki se lahko zadržijo v tkanini, prav tako pa bo naša tkanina ohranila mehkobo.

Za kakovosten spanec, pa je pomembno tudi redno zračenje posteljnine, da se izognemo zatohlemu vonju, katerega lahko sicer tkanina dobiva.