Skoči na vsebino

Kultura pitja kave – Espresso in machiato

Kot že rečeno, glede na regijo in državo, obstaja mnogo imen za različne vrste kave. Najbolj poznan je seveda Italijanski Espresso, ki mu v Ljubljani rečejo kar ekspresso, drugje pa kratka kava. Espresso je približno 25 ml kave, servirane v majhni skodelici praviloma z tanko penico, ki jo naredi kavni avtomat sam ob pravilni nastavitvi skodelice.

Če potrebujete več energije je dvojna kava, prava rešitev! Pripravljena je z dvojno količino mlete kave in ima bolj močan učinek. V Italijanskem žargonu obstaja še Ristretto, ki je krajši od espressa in pripravljen z polovično količino vode. Ristretto je priljubljen med Italijani zaradi svojega gostega in definiranega okusa. Poleg naštetih, se v majhnih skodelicah pripravlja tudi Macchiato, ki je espresso z dodatkom toplega ali hladnega mleka. Pri tem, pa ne smemo pozabiti na slavni Correto, ki je espresso popravljen z kančkom žgane pijače kot sta grapa ali konjak.

Glede na državo in kulturo, se izrazi za kavne napitke razlikujejo. Mnogokrat ko smo v tujini ne vemo kako naročiti svojo najljubšo kavo. Če pa ste ljubitelj kratke kave, vam svetovno znan izraz Espresso ne bo delal težav.

Nalašč narejene skodelice za kratke kave najdete v naši trgovini, s katerimi boste osupnili goste ali pa jih boste lahko podarili za darilo kot pravi svetovljani.