Skoči na vsebino

Kultura pitja kave – Cappucino in bela kava

Po celem svetu se že več desetletji, v jutranjih urah sprošča vonj po vroči kavi. Kava, ki vsebuje kofein in daje ljudem jutranji zagon, je postala rutina in obred marsikoga. Ne samo zjutraj, ampak tudi popoldan in zvečer, bodisi z prijatelji ali v službi, espresso ali machiatto, turška ali italijanska, vsak ma svojo kavo najraje. Obred pitja kave se po različnih delih sveta razlikuje. Nedvomni mojstri priprave kave, so seveda Italijani. Poudarek posvečajo pripravi, tako da poudarijo vse okuse rjavih zrn.

Kaj je pomembno pri pripravi kave po Italijanskem receptu?

Za vrsto kave je zaželena Arabica, ki vsebuje majn kofeina, seveda sveže zmleta. Ključni dejavnik igra temperatura avtomata, približno 92°C, saj pri prenizkih temperaturah dobi kava kislast okus. Pri previsoki temperaturi pa prevladujejo grenki okusi. Pritisk mora biti približno 9 barov, kar omogoča kavnemu avtomatu da v 25 sekundah ustvari 25 ml kave.

V Italiji obred pitja kave poteka nekako drugače kot pri nas. Če smo Slovenci navajeni piti kavo v sede v lokalu, kjer preživimo pol ure in več, pri Italijanih temu ni tako. Jutranjo kavo si privoščijo na hitro, v bližnjem lokalu, stoje za pultom in zraven ugriznejo še kakšen rogljiček. V jutranjih urah je primeren cappucino, ki ga dobimo v srednje veliki skodelici (približno 250 ml) , in je sestavljen iz 25 ml espresso kave in iz 85 ml spenjenega mleka.

Zanimivo je dejstvo, da Italijani cappuccina po kosilu ne naročajo več, tako kot belo kavo oz. caffe latte. Kaj je razlika med cappucinom in belo kavo? Cappuccino je kava s spenjenim mlekom v srednje veliki skodelici (150 ml), medtem ko je bela kava sestavljena iz 1/3 espesso kave in 2/3 segretega mleka z dodatkom tankega sloja penice. Belo kavo se postreže se v večji skodelici(250-350 ml).

V naslednjih tednih bomo razkrili še več skrivnosti ostalih vrst kave in povedali več o različnih kulturah pitja kave. Če ste ob prebiranju besedila, že zavohali vojn sveže kave, predlagamo kot nalašč izdelane skodelice za cappucino in belo kavo. Z njimi boste lahko vi in vaši gosti, uživali podobno kavo kot na Trgu svetega marka v Benetkah, kar doma.