Skoči na vsebino

Izbira posteljnine lahko vpliva na vaše zdravje in počutje

V postelji preživimo kar več kot tretjino svojega življenja, zato si tudi izbira naše posteljnine zasluži temeljit premislek in kvalitetno izbiro.  Velikokrat menimo, da je izbira prave vzmetnice in pravega vzglavnika dovolj za kvaliteten spanec. Pa temu ni tako. Postojnina je tista, ki določa pretok zraka, regulira toploto in prevzema prvi stik s kožo. Verjetno je odveč pripomba, da je veliko nekvalitetnih posteljnin škodljivih za naše zdravje, določena barvila pa so celo strupena (vsebujejo Poliuretan, DEHP, pesticide, pentaBDE in druge) in lahko povzročajo motnje v duševnem razvoju. Tako moramo biti še posebej pozorni na otroške posteljnine, ki lahko škodljivo vplivajo na otrokov razvoj.

Prav tako, kot je izvor pomemben pri izbiri hrane je pomemben pri izbiri posteljnine. Poseganje po zdravih naravnih materialih je namreč ključnega pomena za naše zdravje in vsakodnevno počutje. Poleg tega moramo biti pri izbiri posteljnine vedno pozorni na tekočine uporabljene pri barvah. Kemikalije in raznorazni škodljivi umetni dodatki so največja grožnja našemu zdravju.

Sintetični materiali so tudi bolj dovzetni za nastajanje nadležnih pršic in vseh ostalih nadležnih škodljivcev. Sintetične tkanine namreč toplote ne regulirajo dovolj oz. jo izolirajo, znotraj tkanine se od potenja nabira vlaga, ta pa pršicam predstavlja idealno zatočišče. Prav tako pa se naše telo pregreva, saj ponoči temperatura ne pade in posledično postane naš spanec slabši.  Zato je zelo pomembno, da izbirate materiale, ki dobro prepuščajo zrak kot so npr. naravna volna, 100% bombaž, svila, naravni lateks itd.

Bodite pozorni na materiale, katere izbirate za svoj spanec in za spanec svojih najbližjih ter pazite na svoje zdravje. Škodljive snovi se nahajajo tudi v človeku nevidnih snoveh, zato naklonite posebno pozornost in premislek tkaninam, ki z vami preživijo skoraj polovico življenja.

Posteljnina iz 100% bombaža